75% kampt met pensioengat

4 feiten waarom je beter maar aan je pensioen kunt gaan denken

Als je met pensioen gaat en je niet genoeg geld hebt om aangenaam te kunnen leven dan heb je een pensioengat. Een veelgebruikte vuistregel is dat je ongeveer 70% van je laatstverdiende inkomen nodig hebt op je oude dag. Finfin van Adfiz presenteert 4 opvallende feiten. Reden genoeg om vroeg aan je pensioen te gaan denken!

Wist je dat .. ruim 75% van de Nederlanders met een pensioengat kampt?

Althans, als je de maatstaaf aanhoudt dat je pensioen minder dan 70% bedraagt van je laatstverdiende inkomen. Uiteraard gaat het hier met name om wat jij zelf wilt en voldoende vindt. Verwacht je met je oude dag minder geld nodig te hebben omdat bijvoorbeeld je hypotheek is afgelost, je je auto weg gaat doen of kleiner gaat wonen? Dan kom je misschien wel goed uit met je pensioenbedrag. Maar wil je na je uitdiensttreding nog verre reizen maken of een vakantiehuis kopen? Dan heb je wellicht meer nodig. Daarnaast is het nu ook al tijd om na te denken over minder leuke dingen: ga je in een verzorghuis als je lichamelijke problemen hebt? Of blijf je liever zelfstandig wonen en moet je je huis verbouwen? Ook dat zijn vragen die meespelen bij de vraag of je voldoende aan je pensioen hebt.

Wist je dat.. het ouder worden van mensen het pensioen bedreigt?

Pensioenen houden steeds meer rekening met het feit dat we steeds ouder worden, maar doen dat nog niet voldoende. Het pensioen dat een 21-jarige vrouw nu opbouwt, moet door de langere levensverwachting straks langer uitgekeerd worden dan waar rekening mee wordt gehouden. Het risico is groot dat er straks niet genoeg in de pot zit waardoor deze 21-jarige vrouw minder uitgekeerd zal krijgen.

Wist je dat.. echtscheiding, job hoppen, deeltijd werken, na je 25e beginnen met werken en onbetaald verlof invloed heeft op je pensioen?

Bij een echtscheiding worden pensioenafspraken vaak verdeeld. Bij het veranderen van werkgever verandert het salaris en dus ook het bedrag wat je opbouwt. Na je 25e beginnen met werken, deeltijd werken en onbetaald verlof betekenen minder pensioen opbouwen. Check bij grote wijzigingen in je leven welke invloed die hebben op jouw oude dag en bekijk tijdig wat je kunt doen om het tekort te beperken.

Wist je dat.. steeds meer mensen deeltijd met pensioen zullen gaan?

Uit onderzoeken blijkt dat deeltijdpensioen de nieuwe norm gaat worden. Steeds meer werknemers verwachten geleidelijk met pensioen te gaan of volledig door te werken nadat de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt. Juridisch en fiscaal is het al mogelijk. De werkgever moet de mogelijkheid opnemen in zijn pensioenregeling en de pensioenuitvoerder moet bereid en in staat zijn deeltijdpensioen uit te voeren

Bron: Adfiz

Maak een afspraak

Bent u toe aan onafhankelijk advies voor uw verzekeringen? Maak dan een afspraak voor een oriënterend gesprek. Wij helpen u graag om duidelijkheid te scheppen in uw financiële- en verzekeringszaken.