Voor je vakantie binnen Europa is een dekking voor medische kosten niet altijd nodig. Aanvullende zorgverzekering dekt vaak al een deel.
Ga je op vakantie naar een bestemming binnen Europa, dan is het niet altijd nodig om een dekking voor medische kosten bij je reisverzekering af te sluiten. Deze kosten zijn vaak al voor een deel verzekerd via je aanvullende zorgverzekering. Check wel of een eventuele maximumvergoeding voor jou voldoet.
Heb je alleen een basis zorgverzekering, dan ben je verzekerd voor spoedeisende medische hulp tegen dezelfde voorwaarden en tarieven als in Nederland. Let er daarom goed op dat je niet naar een privé kliniek wordt gebracht waar de prijzen veel hoger liggen. Ook zijn de kosten voor het vervoer met een helikopter veel hoger dan met een ambulance, waardoor je snel op het maximale tarief van je basiszorgverzekering zit. Wanneer de kosten voor de zorg in het buitenland hoger zijn dan dit tarief, dan moet je dit verschil zelf betalen. Vooral in bergachtige gebieden is dit risico groot. Veel ongelukken gebeuren tijdens het sporten in de bergen. Opsporings- en reddingskosten in de bergen vergoedt de basiszorgverzekering niet. Net als een gipsvlucht terug naar huis. Een vergoeding voor deze zaken kun je meestal wel krijgen vanuit je reisverzekering.
Ziek of medische hulp nodig en dubbel verzekerd?
Zodra je ziek wordt op vakantie of om andere redenen medische hulp nodig hebt, meld je je bij je reisverzekeraar of zorgverzekeraar. Degene bij wie jij je als eerste meldt, is automatisch je aanspreekpunt voor het afhandelen van je claim. Zo staat het beschreven in het convenant ‘Samenloop zorgverzekeringen/reisverzekeringen’. Je bent wel verplicht om te melden dat je voor dezelfde schade ook nog verzekerd bent bij een andere verzekeraar. Je aanspreekpunt onderneemt de nodige acties om de hulpverlening in gang te zetten en regelt de schadeafhandeling. Achteraf maken de verzekeraars onderling afspraken over de schadeafhandeling.
Hoe kom je erachter of je dubbel bent verzekerd?
Het is vaak lastig te bepalen in welke land je voor welk deel van je ziektekosten bent verzekerd. In de meeste gevallen dekt je zorgverzekeraar een deel van deze kosten. Maar ga je naar een land waar de medische kosten hoger zijn dan in Nederland, zoals de Verenigde Staten, Canada of Zwitserland, dan kan het handig zijn om de dekking voor ziektekosten wel bij je reisverzekering op te nemen. Daarnaast geldt dit ook voor landen waar de zorg juist goedkoper is, omdat je in dit soort landen weer het risico loopt om in een dure privé kliniek te worden geholpen waardoor je de hogere kosten niet vergoed krijgt. Ga je voor meerdere maanden aaneengesloten vakantie vieren, dan is het ook verstandig om na te kijken welke medische kosten worden gedekt. Als je hierover twijfelt of een vraag hebt, is het altijd mogelijk om een onafhankelijke adviseurs om raad te vragen. Zij weten vaak al snel in welk land welke medische kosten worden vergoed. Ook kunnen ze je bij het dubbel verzekerd zijn adviseren over het samenvoegen van verzekeringen of dekkingen voor je uitsluiten.